SKU
HI93102

Prenosni merilnik za merjenje motnosti in specifičnih ionov- HI93102

1.317,00 €
Na zalogi
HI93102 je prenosni več-parameterski merilnik, ki meri motnost, prosti in skupni klor, cianurno kislino, pH, jod, brom in železo nizkega ranga. Ta merilnik združuje natančnost in enostavnost uporabe v ergonomski, priročni zasnovi. Uporabnik lahko natančno določi motnost in sicer po kalibraciji s standardi AMCO-AEPA-1; določanje prostega klora, skupnega klora, cianurne kisline, pH, joda, broma ter železa z nizkim dosegom in je zanesljivo in skladno z uporabo že pripravljenih reagentov.
  • EPA Skladna metoda za motnost
  • Kalibracijske točke po meri
  • Način zapisovanja

Najpomembnejše parametre, potrebnih za analizo vode, zlasti v pitni vodi, je mogoče izmeriti s Hannovim prenosnim merilnikom HI93102. Ta instrument ne meri le motnosti, ampak tudi prosti in skupni klor, cianurne kisline, pH, joda, broma in železa z nizkim rangom. Meritve se izvedejo hitro in natančno prek izpopolnjenega, a hkrati enostavnega v uporabi mikroprocesorja. Uporabniki lahko izbirajo med vnaprej programiranimi vrednosti kalibracije ali pa se lahko kalibracijske točke prilagodijo v določeni koncentraciji ali relativni absorbanci vzorca.

HI93102 ponuja številne značilnosti in je primeren za teren z laboratorijskimi nastavitvami. Ekskluzivni sistem zaklepanja kivete zagotavlja, da se kiveta vsakič v merilni celici vstavi v isti položaj, da se ohrani enaka dolžina poti. V pomnilnik lahko shranite do 25 izmerjenih vzorcev, skupaj s časom in datumom. Miniaturizacija elektronike ponuja neprekosljivo natančnost in kakovost v prenosnem merilniku, ki tehta manj kot 0,5 kg.

 

Splošne značilnosti

 

AMCO AEPA-1 Primarni standard motnosti

AMCO AEPA-1 standardu za rang motnosti HI93102 je priznan od USEPA kot primarni standard. Ti ne-toksični standardi so izdelani iz stiren divinilbenzen polimerov, enakih po velikosti in gostoti. Standardi so za večkratno uporabo in stabilni z dolgim ​​rokom uporabe.

 

Zapisovanje

HI93102 uporabnikom omogoča beleženje do 25 meritev. Meritve je mogoče preprosto priklicati in sicer z namenskim gumbom. Ter tudi, ko bo pomnilnik poln nas bo na to opozorilo. Način beleženja lahko omogočimo ali onemogočamo.

 

GLP

S pritiskom na "GLP" gumb, na sprednji strani merilnika, lahko uporabnik pogleda datum, uro in dve kalibracijski vrednosti trenutnega načina.

 

Avtomatski izklop

Samodejni izklop je mogoče izbrati po 10, 20, 30, 40, 50, ali 60 minutah od neuporabe, ko je merilnik v načinu merjenja. Ta funkcija preprečuje, da se baterija ne porablja po nepotrebnem, ko je merilnik nenamerno vklopljen.

 

Indikator stanja baterije

Stanje baterije se spremlja v vsakem merilnem ciklu. Indikator bo opozoril uporabnika, če preostala življenjska doba baterije ne bo zadostovala za zanesljive meritve.

 

Oznaka napake

Na zaslonu se prikažejo koristne diagnostične oznake, ki opozarjajo na težave, vključno s šibko svetlobo, premočno svetlobo ali vzorcem izven ranga.

 

Pomen uporabe

 

Motnost, prosti in skupni klor, cianurna kislina, pH, jod, brom in železo nizkega ranga so ključni parametri, ki jih je mogoče testirati, da zagotovimo kakovost vode v pitni vodi, v odpadnih voda ter v vodi, ki se uporablja za bazene in pri spa-jih.

Motnost je eden najpomembnejših parametrov, ki se uporablja za določanje kakovosti pitne vode. Veljajo je namreč, da je motnost vode le estetska značilnost pitne vode. Vendar obstajajo različni dokazi, da je kontrola motnosti pravzaprav pomembna komponenta, da se zaščiti pred patogeni. V naravni vodi se meritve motnosti izvajajo za merjenje splošne kakovosti vode in njene združljivosti v aplikacijah, ki vključujejo vodne organizme.

Klor je eno najpogosteje uporabljenih dezinfekcijskih sredstev za čiščenje vode. Lahko ga dodamo v različnih oblikah, vključno s kalcijevim hipokloritom, natrijevim hipokloritom ali v nekaterih primerih klorovim plinom. Klor, ki ga dodamo vodi, ustvari hipokloronovo kislino (HOCl), ki disocira na hipokloritni ion (OCl -).

HOCl ↔ H OCl-

hipoklorična kislina ↔ vodikov ion hipoklorit ion

HOCl je oblika klora, ki deluje kot močnejše razkužilo v primerjavi z OCl<sup>-</sup>. Da je klor učinkovit pri dezinfekciji, je treba upoštevati pH vrednost vode. Nekje pH 7.5, HOCl in OCl<sup>-</sup> sta prisotna v relativno enakih vrednosti. Pod pH 7,5 se ravnotežje premakne v prid HOCl; nad pH 7,5 se ravnotežje premakne v prid OCl-. Odvisno seveda od primera, a dodajanje klora je učinkovito, če ga dodamo vodi z nevtralno ali rahlo kislo pH vrednostjo.

Kadar klor prvič dodamo vodi, je na voljo kot prosti klor. Meritev prostega klora pomeni količino, ki je na voljo za dezinfekcijo. Ko klor začne sanitirati bakterije in patogene, prisotne v vodi, postane klor kombiniran; kombinirani klor pa ne deluje več kot razkužilo. Merjenje skupnega klora pomeni količino prostega klora in kombiniranega klora. Z meritvami prostega in skupnega klora lahko upravljavec pitne vode ali bazena ugotovi, ali je na voljo dovolj klora za dezinfekcijo.

Cianurna kislina je najbolj znana kot stabilizirajoč reagent za klor. Na veliko se uporablja predvsem v bazenih in spa programih za upočasnitev razgradnje hipoklorove kisline (klorove kisline). Izven področij bazenov, pa se ta proces izvrši zaradi učinkov UV žarkov. Ob pravilni uporabi lahko v glavnih sezoni prihranite do 80% običajne porabe klora v bazenih.

Brom je manj hlapljiv in bolj stabilen od klora, zato je tudi dobra izbira kot razkužilo v bazenih, spa-jih , vročih kopelih ter se ga lahko uporablja kot sredstvo za čiščenje v sistemih pitne vode. Tako kot klor lahko tudi presežne količine broma v vodi nevarno vplivajo na zdravje, povzroči lahko draženje oči. Vsakodnevno spremljanje koncentracije broma preprečuje poškodbe opreme in prispeva k optimizaciji in učinkovitosti postopka, hkrati pa zagotavlja večjo varnost uporabnikov.

V nizkih koncentracijah je železo naravno prisotno v vodi, doseže pa visoke koncentracije v odpadnih vodah. Koncentracijo železa v vodi je potrebno spremljati, saj nad določeno stopnjo lahko voda postane škodljiva. Na primer v vodi, ki jo imamo doma, lahko železo obarva perilo, poškoduje kuhinjsko posodo, spodbuja rast nekaterih škodljivih bakterij in neprijetno spremeni okus vode. Železo je tudi pokazatelj na prisotnost korozije v vodi in sicer v sistemih za vodno hlajenje in ogrevanje. Običajno se opravi monitoring (odpadne) vode tudi zaradi preprečevanja kontaminacije.

 

Načelo delovanja

 

Pri merjenju motnosti se svetlobni žarek, ki gre skozi vzorec, razprši v vse smeri. Na intenzivnost in obliko razpršene svetlobe vplivajo številne spremenljivke, kot so valovna dolžina vpadne svetlobe, velikost ter oblika delcev, indeks loma in barva. Optični sistem v merilniku HI93102 vključuje LED svetlobni vir in detektor razpršeno svetlobe (90 °).

 

 

Načelo delovanja: Kolorimetrični način

 

Pri merjenju specifičnih ionov v kolorimetričnem načinu se vzorcu doda reagent, specifičen za parameter, in se pokaže sprememba barve; večja kot je koncentracija, temnejša je barva. Povezana sprememba barve se nato kolorimetrično analizira v skladu "Beer-Lambert-ov " zakonom. To načelo opisuje absorpcijo svetlobe pri prehodu skozi obarvano raztopino ali ne povsem prozorno snov. Oddajano sevanje pa je odvisno od koncentracije. Za določanje prostega in skupnega klora, cianurne kisline, pH, joda, broma in železa z nizkim rangom, ozko pasovni interferenčni filter pri 525 nm (zelena) omogoča, da silikonski fotodetektor zazna le zeleno svetlobo in izpušča vso drugo vidno svetlobo, ki jo oddaja svetlobni vir. Ko se spreminja barva reagiranega vzorca, se poveča tudi absorpcija določene valovne dolžine svetlobe, medtem ko se pa prepustnost zmanjša.

 

 

 

Specifikacije

 

Motnost Območje

0.00 do 50.0 NTU

Resolucija

0.01 (0.00 do 9.99); 0.1 NTU (10.0 do 50.0)

Natančnost

± 0,5 NTU ali ± 5% odčitka (kar je večje)

Kalibracija

dvo točkovna; izbira med 0.00 - 50.0 FTU (0.00 in 20.0 FTU priporočeno)

Brom Območje

0.00 do 8.00 mg/L (ppm)

Resolucija

0.01 mg/L (ppm)

Natančnost

±0.08 mg/L (ppm); ±3% odčitek

Prosti in skupni klor Območje

Prosti: 0.00 do 2.50 mg/L (ppm); skupni: 0.00 do 3.50 mg/L (ppm)

Resolucija

0.01 mg/L (ppm)

Natančnost

±0.03 mg/L (ppm); ±3% odčitek

Specifikacije cianurne kisline Območje

0 do 80 mg/L (ppm)

Resolucija

1 mG/L (ppm)

Natančnost

±1 mg/L (ppm); ±15% odčitek

Jod Območje

0.0 do 12.5 mg/L (ppm)

Resolucija

0,1 mg/L (ppm)

Natančnost

±0.1 mg/L (ppm); ±5% odčitek

Železo LR Območje

0.00 do 1.00 mg/L (ppm)

Resolucija

0.01 mg/L (ppm)

Natančnost

±0.02 mg/L (ppm); ±3% odčitek

pH Območje

5.9 do 8.5 pH

Resolucija

0.1

Natančnost

±0.1 pH

Detektor svetlobe

fotocelica iz silicija (2)

Svetlobni vir

čisto zelena LED

Vrsta baterije

1,5 V AA (4) / približno 60 ur neprekinjene uporabe ali 1000 meritev;

Samodejni izklop

po izbiri po 10, 20, 30, 40, 50 ali 60 minutah neuporabe

Okolje

0 do 50 ° C (32 do 122 ° F); RH max 95% (brez kondenzacije)

Dimenzije

220 x 82 x 66 mm (8.7 x 3.2 x 2.6’’)

Teža

510 g (1.1 lb.)

Informacije za naročanje

HI93102 je na voljo z merilnim pokrovčkom kivete, baterijami in navodili za uporabo

Vse cene so brez DDV in brez stroškov dostave, razen če ni to kako drugače določeno. Hanna Service d.o.o. — Sermin 75H, Bertoki — 6000 Koper (Slovenjia) — davčna številka: SI92346669 © 2024 Vse pravice pridržane