SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽBENIH

                      OMREŽJIH

    facebook    twitter    linkedin

 Webshop

HANNA BLOG

Preverite nasvete strokovnjakov in uporabne informacije na našem blogu!

>HANNA BLOG

Zadnji članki na blogu

Kako pravilno vzdrževati testerje?

Objavljen 15.December 2015

V podjetju Hanna Instruments se zavedamo, da vsak uporabnik ni strokovnjak, ki je že seznanjen s pravili vzdrževanja za pH, EC ali ORP testerje. V tej objavi vam bomo predstavili nekaj nasvetov za uporabo in vzdrževanje vaših testerjev.

tester blog4

Več

Poslovno sodelovanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovnje s HANNA Service?

Za več informaciji kliknite TUKAJ ali nas kontaktirajte po telefonu ali e-mailu!

Ribogojstvo

fish farming

(http://ribniki-stranice.si/)

Ribogojstvo vključuje rejo rib v bazenih ali ogradah običajno v živilske namene. To je glavna oblika ribogojstva. Objekt, ki sprošča nedorasle ribe v naravi za rekreacijski ribolov ali za dopolnitev naravnega števila vrste. Naravno število se načeloma navezuje na ribje valilnice. Riba kakor je krap, losos, tilapia in som.

Zakaj preverjati kakovosti v ribjih valilnicah?

Kakovost vode je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na zdravje rib in uspešnost v ribogojskih proizvodnih sistemih. Dobra kakovost vode se nanaša na to, kar želi riba in ne to kar misli upravljalec, da je želi riba. To pomeni, da mora uporabnik zelo dobro razumeti zahteve kakovosti vode za ribe. Te živijo in so popolnoma odvisne od vode, v kateri živijo - za vse njihove potrebe.

Različne vrste rib imajo različne in specifične vidike kakovosti vode (temperatura, pH, koncentracija kisika, slanosti, trdote, itd.), v katerem lahko preživijo, rastejo in se razmnožujejo.

V okviru teh mejnih vrednosti, vsaka vrsta ima svojo optimalno območje, to je območje, v katerem se riba najboljše počuti. Zato je zelo pomembno za proizvajalce, da se zagotovijo fizikalni in kemični pogoji vode čim daljši čas v optimalnem območju ribe. Izven optimalnih razponov, bodo ribe slabo rastle, pojavile se bodo motnje v obnašanju in simptomi bolezni ali zajedavci. V ekstremnih primerih, kadar so slabe razmere dlje časa, se lahko pojavi velika smrtnost rib. Voda v ribniku vsebuje dve glavne skupine snovi:

 • Suspendirani delci iz neživih delcev in zelo majhnih rastlin in živali, planktona.
 • Raztopljene snovi iz plinov, mineralov in organskih spojin.

Sestava vode v ribniku se nenehno spreminja, odvisno od podnebnih in sezonskih sprememb, in o uporabi ribnika. Cilj dobrega vodenja je nadzor sestave ribnika, da dobimo najboljše pogoje za ribe. Za proizvajalce, da bi lahko ohranili idealne pogoje za kakovost vode v ribniku, morajo razumeti fizikalne in kemijske sestavine vode, ki prispevajo k dobri ali slabi kakovosti vode.

Fizični vidiki kakovosti vode:

Temperatura

Ribe so "hladnokrvni organizmi" ki izhaja iz temperature vode, v kateri živijo. Temperatura vode je zato najpomembnejši fizični dejavnik za preživetje in rast rib. Telesna temperatura ribe in s tem temperatura vode, vpliva na raven dejavnosti, obnašanja, hranjenje, rast in razmnoževanje rib. Vsaka vrsta ima svoje meje tolerance in optimalno območje. V primeru . da je temperatura vode izven optimalnega območja, bo ribja telesna temperatura bodisi previsoka ali prenizka in rast ribe bo prizadeta ali bodo celo poginile.

Motnost

Dvignjeni drobni trdi delci vplivajo na. Motno vodo lahko označimo kakor oblačno. Motnost je lahko posledica dvignjene trdne snovi (gline) ali planktona. Glinena motnost v stoječih vodah (blatna voda) je lahko škodljiva za produktivnost rib in produktivnosti ribnika. Glineno motnost lahko nadzorujemo z:

 • Zdravljenje prizadetih ribnikov s živalskih gnojil po stopnji 2,4 T/ha vsake tri tedne ali kmetijskim apnencem, za izboljšanje pH tal in vodne alkalnosti
 • Oblikujte vodni sistem, tako da blatno vodo preusmeri stran od ribnikov.

Plankton so majhne pogosto mikroskopske vodne rastline (fitoplanktona) in živali (zooplankton) ki lebdijo na vodi. Fitoplankton tvori osnovo prehranske verige, medtem ko zooplankton tvori drugi člene verige, v vodnih sistemih, kot so ribniki.

Poleg svoje vloge kot hrana za ribe v ribnikih, fitoplankton proizvajajo velike količine kisika za ribnik. Čez dan s pomočjo fotosinteze zagotavlja ustrezen nivo raztopljenega kisika (DO) v ribnikih. Nizka gostota fitoplanktona v ribniku pomeni manj hrane in kisika za ribe. Na drugi strani pa preveč cvetov alg, ko vodijo k manjši penetraciji svetlobe, kar povzroči smrt alg. Manj fitoplanktona in razpada planktona povzroči tudi manj hrane in kisika ribam. Dobra kakovost vode, v zvezi s planktonom pomeni ravno pravo razmerje s cvetovi alg.

Kemični vidiki kakovosti voda

 • pH,
 • alkalnost,
 • trdota,
 • raztopljene pline: kisik, ogljikov dioksid, dušikov amonijak,
 • slanost,
 • bistvene hranilne snovi: N, P, K,... 

 pH zemlje in kislost

Voda v ribniku je lahko kisla, alkalna ali nevtralna. Odvisno od tega, kako bo voda reagirala na različne snovi, raztopljene v njej. To bo na različne načine vplivalo na rastline in živali, ki živijo v vodi. Merilo za alkalnost ali kislosti vode je izražena z njeno pH vrednostjo. Območje pH vrednosti je od 0 do 14, pri pH=7 je voda nevtralna. Vrednosti manjše od 7 pomeni kislost in več kot 7 pa alkalnost vode.

Na delovanje rib lahko močno vpliva pretirano nizek ali visoke pH.

Ekstremna pH vrednosti lahko celo ubije ribo. Naravna rast organizmov, je lahko prav tako zelo zmanjšana. Kritične vrednosti pH se razlikujejo glede na vrsto rib, njene velikosti rib in drugih okolijskih pogojih.

Na primer, ribe so bolj dovzetni za ekstremne pH v rodni sezonah in jajčeca ter ličinke so bolj občutljive kot odrasli. Vode v  pH razponu od 6,5 do 8,5 (ob sončnem vzhodu) so na splošno najbolj primerna za proizvodnjo rib v ribniku. Večina kultivirani rib umre v vodah s pH pod 4,5 in 10 ali več. Kadar je pH pod 6,5 ali nad 8,5lahko močno vpliva na razmnoževanje rib in splošno uspešnost.

Raztopljen kisik (DO) v ribniku

Najpomembnejši plin raztopljen v vodi je kisik. Raztopljene kisik je bistvenega pomena za dihanje in razkroj.

Raztopljen kisik v vodi prihaja iz atmosferskega kisika in fotosinteze. Atmosferski kisik se »razgradi« in raztopi v vodi. Toda difuzije in njegovega kasnejšega raztapljanja v vodi, je počasen proces. Glavni vir raztopljenega kisika v ribnikih je fotosinteza. Vendar ta proces je odvisen od količine svetlobe, ki je na voljo na vodnih rastlin v vodi (fitoplankton). zato:

 • proizvodnja kisika se zmanjša v oblačnih dneh
 • Se ustavi ponoči
 • Zmanjšanje in povečanje v globini vode glede na motnost vode

Bazičnost in trdota

Zaželeno je, da se ohrani tako alkalnost in trdoto na 40 - 70 mg kalcijevega karbonata na liter. To je mogoče storiti z:

 • Če je voda "mehke" ali kisla in tla so kislina, uporabljamo apno (kmetijski apnenec) za tla v ribniku ob priporočenih mer pred polnjenjem ribnika
 • Apno lahko dodamo tudi po polnjenju da je njeno širjenje enakomerno nad vodno gladino.
 • Na območjih, kjer so tla alkalna in  trdna, alkalnost so visoka, je uporaba apna ni potrebna.
 • Upoštevajte, da pravilno upravljanje trdote in alkalnosti običajno odpravi skrb po pH-ju.

Amonijak (NH3)

Koncentracija amonijaka  v ribniku bi mora biti pod 0,5 mg/l. Koncentracija amonijaka, ki je toksična za ribe je pod vplivom DO, pH in alkalnost, zato je pomembno, da se z njim upravlja previdno:

 • Ohraniti vode alkalnost na 40 mg kalcijevega karbonata na liter ali več
 • Vodenje pH blizu nevtralnega in vsaj pod 9.0
 • Vodenje koncentracije DO visoko

Strupeni materiali

Substance, katere so škodljive ribam in drugim organizmom (herbicidi, insekticidi in druge kemikalije) je treba hraniti izven dosega ribnika. Ribnik je treba zaščititi z:

 • Ne uporabljamo insekticide, herbicide ali drugih kemikalij (razen priporočenih anorganskih gnojil) v ali ob vašem ribniku
 • Kmetijske vode naj bodo daleč od ribnikov
 • Izogibanje škropljenju kmetijskih pridelkov zraven ribnikov v vetrovnih dneh

Nekaj od naših izdelkov:

hi9142 1200x1200 72 rgb1HI9142 prenosni merelec raztopljenega kisika


 

hi981941HI98194 večparametrski (pH/ ORP/ EC/ DO/ Tlak/ Temperatura) vodotesni meter

Kontakti

Hanna Service d.o.o.

Sermin 75H, Bertoki

6000 Koper - Slovenija

Tel: +386 (0) 59096690 / 91

Fax: +386 (0) 59029898

info@hannaservice.eu

DELOVNI ČAS:

Pon-pet: od 9.00 do 17.00

Sobota in nedelja: zaprto

Davčna števlika: SI92346669

Katalog proizvodov

S klikom na spodnjo povezavo, boste lahko prelistali naš aktualni katalog proizvodov mamenjen različnim panogam!

Der Hanna neue Katalog

HANNA SPLOŠNI KATALOG

Katalog je v angleščini.

Prijava na e-Novice

Novosti, ugodnosti in dogodki. Prijavi se na e-Novice!