SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽBENIH

                      OMREŽJIH

    facebook    twitter    linkedin

 Webshop

HANNA BLOG

Preverite nasvete strokovnjakov in uporabne informacije na našem blogu!

>HANNA BLOG

Zadnji članki na blogu

Kako pravilno vzdrževati testerje?

Objavljen 15.December 2015

V podjetju Hanna Instruments se zavedamo, da vsak uporabnik ni strokovnjak, ki je že seznanjen s pravili vzdrževanja za pH, EC ali ORP testerje. V tej objavi vam bomo predstavili nekaj nasvetov za uporabo in vzdrževanje vaših testerjev.

tester blog4

Več

Poslovno sodelovanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovnje s HANNA Service?

Za več informaciji kliknite TUKAJ ali nas kontaktirajte po telefonu ali e-mailu!

Prehrambena industrija

Prehrambena

 

HANNA Instruments ponuja celo paleto naprav in kemijskij test kitov za različne meritve parametrov, ki so zelo pomembni za ves prehrambeni sektor in za produktivno proizvodnjo, katera je razdeljena v štiri faze:

  1. Nakup in zaloga surovin
  2. Proizvodnja
  3. Ohranjanje in zaloga
  4. Prevoz, distribucija in prodaja na drobno

V vsaki izmed zgornjih faz so kritične točke, v katerih je potrebno izvesti specifične preglede, da zagotovimo načrtovano kakovostno stopnjo.

Vsak del prehrambenega sektorja bo imel korist od naših izdelkov, saj se lahko kontrolira pomembne parametre, kot na primer, pH, temperaturo, saliniteto in vsebnost natrija, prevodnost, vsebnost sladkorjev, itd.

Pomembnost posameznih parametrov za prehrambeno industrijo

 

Spodaj lahko najdete nekaj pomembnih razlogov o različnih parametrih za prehrambeni sektor.

  1. Kateri so parametri, ki se jih kontorlira v posameznih fazah znotraj prehrambene industrije?

    1. Nakup in zaloga surovin

Potem ko smo pridobili surovine, je potrebno izvesti natančne preglede o njihovem higienskem in kakovostnem stanju, saj kvaliteta surovin močno vpliva na kvaliteto končnega izdelka.

 

Alimentare 1Mleko

 

Za dobro sveže mleko je potrebno najprej kontrolirati pH. Kislost mora biti zelo nizka (pH = 6.4 – 6.8). Višja kislost bi lahko pomenila slabo oskrbo in prisotnost mikrobov. Poleg tega, če preveč kislo mleko ne strjujemo, lahko pride do strjevanja pri pasterizaciji, kar pa poškoduje opremo.

Zelo pomembno je preverjati tudi prisotnost natrija (Na). Namreč, v primeru velike pristonosti natrija, bi lahko pomenilo, da imajo živali zelo pogosto bolezen-mastitis, ki povzroči, da je mleko neprimerno za človeka. Normalna vrednost natrija bi morala biti 18 -20 mEQ/L.

 


Meso

 

V tej fazi je potrebno kontrolirati tri pomembne parametre: pH, temperaturo in vlažnost.
Alimentare 2

Za to da bi preprečili bakterijsko onesnaženost, je potrebno upoštevati higienske norme v času klanja živali. Potrebno je tudi hraniti meso na
stalni temperaturi in paziti, da ne mine več kot 15 dni od dneva zakola do porabe mesa.

Vrednosti pH med 5.3 in 5.5 nakazujejo na pravilni potek zorenja.

Po zakolu naj bi se meso shranjevalo na temperaturi od 10 do 15°C za vsaj 12 ur, zato da preprečimo, da meso postane trdo. Nato moramo meso hraniti več dni na temperaturi hlajenja (+4°C), da ne pride do razmnožitve bacilov.

 

 

Alimentare 3Moka iz žitaric

 

Na tem področju je največji problem plesen, saj lahko privede do nastanka mikotoksinov.

Zato da se temu izognemo, je potrebno kontrolirati dva parametra: temperaturo in vlažnost.

 

Alimentare 4

 

Zelenjava in sadje

 

Na tem področju je več pomembnih faktorjev: pH, temperatura, vlažnost, tako kot tudi raztopljive trdne snovi, kislost in prisotni sladkorji. Prav ti sladkorji so izrazito pomembni za določanje pravega trenutka žetve. Meri se jih na enostaven in hiter način s pomočjo refraktometra.

 

 

Alimentare 5

 

Ribe

Ribe so podobne mesnim izdelkom, vendar se hitreje pokvarijo, zato je potrebno kontrolirati poleg pH tudi temperaturo med skladiščenjem in transportom.

 

 

Olive in semenaAlimentare 6

Ponavadi je čas med obiranjem in stiskanjem oljk kratek. Lahko je pa ta čas tudi daljši, če hranimo pridelek v dobro prezračenih in suhih skladiščih. V tem primeru je potrebno spremljati temperaturo in vlažnost.

                 B. Proizvodnja

Meso

 

Alimentare 9Meso gre skozi različne priprave, zato da bi bilo dobro ohranjeno.

Salame so ena izmed glavnih tipologij priprave mesa. Njihovo zorenje se odvija v posebnih prostorih, kjer izdelki ostanejo od 1 do 5 mesecev na temperaturi  od 11 - 15°C z relativno vlažnostjo 85%.

V tem obdobju pride do zmanjšanja dejavnosti vode in istočasno tudi porast koncentracije od 2.5 – 3.5 do 10%. Prvotno se pH zniža, potem pa lahko naraste tudi do 5.3 ali 6 pH.

Pomembni parametri, ki jih moramo meriti so torej: temperatura, relativna vlažnost, vsebnost vode in pH.

 

 

Mlečni izdelki

 

Alimentare 12Pasterizirano mleko

 

V tem procesu je zelo pomembno natančno spremljati temperaturo, zato da zmanjšamo bakterijsko vsebnost mleka in da ga pripravimo na daljše skladiščenje.

 

Jogurt

 

Alimentare 11Parametri, ki jih moramo kontrolirati, so temperatura in pH.

 

Zato da dobimo jogurt, moramo surovo mleko najprej standardizirati (6,5 – 6,7 pH), pasterizirati (90°C za 5 minut), homogenizirati in koncentrirati. Nato lahko izvedemo inokulacijo bakterijskih kultur lactobacili in streptokoki v uravnoteženih procentih. V času inkubacije je potrebno ohraniti temperaturo od 42 - 43°C za 3 ure. Ta faza bo dosegla ravnotežje, ko bo pH dobil vrednost 4,2 – 4,3. Končni izdelek bo lahko shranjen za 40 dni na temperaturi 4°C.

 

Sir

 

Alimentare 10Pri proizvodnji sira je pomembno spremljati naslednje parametre: temperatura, pH, saliniteta in vlažnost.

 

Proizvodnja sira se začne s pasterizacijo mleka, ki je izvedena na 70°C za 10 – 15 sekund. Sledi dodatek mlečnih bakterij in koagulacija. To nastopi zaradi kislosti mleka iz strani bakterij ali pa zaradi dodatka sirišča (tako mleko doseže temperaturo od 30 - 37°C). V obeh primerih se pH mleka zmanjša do 4,6, tako pride do padca kazeinske frakcije proteinov mleka.

Z razliko od surovih sirov, sesirjeno mleko segrejemo na temperaturo med 38 in 60°C za od 15 minut do pol ure, zato da se sesirjeno mleko loči od seruma. Ko se ta faza zaključi, sesirjeno mleko posrkamo iz seruma in se postavi v modele, kjer se nadaljuje s pritiskanjem.

Nato se izvede soljenje na suho z drgnjenjem zrnic soli neposredno na površje ali pa se jih postavi v slanice na 18 – 24 % NaCl.

Na koncu, po soljenju nastopi faza zorenja, ki lahko pri siru traja od nekaj dni do več kot eno leto. Ta proces se izvaja pri kontrolirani temperaturi in vlažnosti.

          C. Shranjevanje in skladiščenje

Alimentare 8

Pokvarljivi izdelki, kot na primer pasterizirano mleko in sveži siri, ne gredo skozi to fazo, saj je čas od proizvodnje do porabe dokaj kratek.

Ostali izdelki, kot na primer testenine, moka in meso so skladiščeni pred samo prodajo. V takem primeru je pomembno kontrolirati temperaturo skladiščenja, vlažnost in pri olju tudi svetloba.

           D. Transport, distribucija in prodaja na drobno

Alimentare 7

Tudi med transportom je potrebno ohraniti enake pogoje skladiščenja.

Za hitro pokvarljivo hrano, ki zahteva nizko temperaturo, je pomembno ohraniti hladno verigo. V času transporta, še posebej pri dolgih trasah, je potrebno kontrolirati vlažnost, saj lahko pride do kaljenja semen ali do plesnitve pri moki.

 

 

       2. Zakaj je pomembno meriti vsebnost natrija v živilih?

Natrij je naravna komponenta mnogih živil. Dodan je tudi drugim živilom v obliki soli. Vsebnost natrija v živilih ima lahko pomembne vplive na zdravje.

 

 

 

 

Kontakti

Hanna Service d.o.o.

Sermin 75H, Bertoki

6000 Koper - Slovenija

Tel: +386 (0) 59096690 / 91

Fax: +386 (0) 59029898

info@hannaservice.eu

DELOVNI ČAS:

Pon-pet: od 9.00 do 17.00

Sobota in nedelja: zaprto

Davčna števlika: SI92346669

Katalog proizvodov

S klikom na spodnjo povezavo, boste lahko prelistali naš aktualni katalog proizvodov mamenjen različnim panogam!

Der Hanna neue Katalog

HANNA SPLOŠNI KATALOG

Katalog je v angleščini.

Prijava na e-Novice

Novosti, ugodnosti in dogodki. Prijavi se na e-Novice!